An de an, industria turismului din România se reunește pentru Gala Top Hotel Awards. Anul acesta, pe fondul pandemiei, tematica premiilor a fost diferită. Pe scena laureaților au urcat acele hoteluri și agenții de turism care au avut curajul să facă lucrurile altfel.
Competiția a cuprins 190 de nominalizați din întreaga țară. Câștigătorii au fost aleși de către un juriu format din 17 membri cu vastă experiență în domeniu, dar și de către public, prin vot online.
Una dintre cele mai importante distincții acordate la eveniment a fost „Cea mai bună campanie de promovare a turismului local”/ „Best initiative for supporting locat tourism”, iar câștigătorul Premiului 1 a fost Hotel Transilvania din Alba Iulia. Așa cum prezentatorii au menționat în cadrul ceremoniei, câștigătorii sunt „eroi ai industriei”, care au luat inițiativa de a investi în proiecte inedite, pentru a compensa ceea ce autoritățile au întârziat să facă în timpul pandemiei.
Proiectul care le-a adus celor de la Hotel Transilvania premiul se numește „Transilvania e frumoasă” și este un concurs de fotografie cu premii inedite, așa cum îl descriu și organizatorii: „Am inițiat proiectul „Transilvania e frumoasă” pentru că singura șansă de supraviețuire a turismului autohton este ca locuitorii țării să redescopere frumusețea locală. Acum, mai mult ca oricând, competiția pe piață nu se face între un hotel și altul, ci între Transilvania și… Netflix! Iar pentru a trezi pofta de călătorit, am lansat acest concurs unde oricine poate trimite o fotografie cu o zonă din Transilvania. S-au înscris fotografi profesioniști, dar și amatori care au avut telefonul la ei la momentul potrivit, la locul potrivit. Dovadă că cele două premii au fost oferite unui blogger de călătorii, respectiv unui turist care a surprins o superbă toamnă într-un sat din Apuseni. Frumusețea Transilvaniei e în ochii privitorului, nu în filtre și în descrieri lungi. Prin ochii acelor privitori îndrăgostiți de ”Țara de dincolo de pădure” au privit câteva mii de persoane care au vizualizat albumele online. Mai mult, ele vor fi admirate ani de-a rândul de către călători, pentru că Hotel Transilvania a decorat camerele cu imaginile câștigătoare. Concursul va fi anual, astfel încât un întreg etaj al hotelului va fi decorat cu fotografiile din cadrul acestui concurs.”. A doua ediție a acestui concurs va fi lansată în iunie 2021, iar cei interesați pot afla mai multe informații pe www.hoteltransilvania.eu/concursfoto.
Industria turistică este de departe cea mai afectată de pandemie. În România, autoritățile au avut reacții întârziate pentru susținerea industriei, județul Alba fiind cu atât mai afectat cu cât restricțiile au fost comunicate defectuos și au creat mereu incertitudine. Mai mult, în această perioadă atât de grea pentru hotelieri, Consiliul Local a decis reintroducerea unei taxe de… promovare turistică. Această taxă nu aduce valoare adăugată turiștilor sau unităților de cazare, întrucât orașul nu a mai găzduit niciun eveniment de la începutul anului trecut, iar fondurile colectate prin acestă taxă nu se reflectă în acțiuni concrete de promovare a turismului. Mai mult, o taxă în plus percepută turiștilor face Alba Iulia o destinație și mai puțin atractivă pentru ei. În condițiile în care la nivel mondial se implementează măsuri pentru susținerea HORECA, în Alba Iulia se implementează taxe noi, iar antreprenorii locali sunt cei care ajung să investească într-adevăr în promovarea zonei, așa cum o dovedește premiul câștigat de Hotel Transilvania.
Hotel Transilvania este parte a companiei Florea Grup și a fost desemnat unul cele mai bune hoteluri independente de 4 stele din România. Hotelul a fost redeschis în anul 2015, în urma unui proiect complet de renovare. Pe viitor, locația are în plan dezvoltarea capacității de cazare și extinderea gamei de servicii oferite.