Cum arată turismul la noi acasă? Descoperă Cetatea Alba Iulia

SHARE

Despre perioada care a trecut s-a tot menționat, însă prezentul ne oferă o altă perspectivă la care nu ne-am fi așteptat în trecut. Redescoperirea propriei noastre țări. Dacă anii trecuți sezonul estival ne găsea mai mult “plecați de acasă” în city break-uri și concedii peste hotare, ei bine, anul acesta a trebuit să ne adaptăm noilor condiții post-pandemice.

Și mare ne este mirarea când constatăm că și la noi există lucruri de văzut și de făcut. Cum ar fi Cetatea Alba Iulia, o comoară ascunsă în orașul din inima Transilvaniei, cea mai mare cetate din România, veche de 3 secole, cu o suprafață de 110 ha. Odată ce ai ajuns aici, te întorci automat în timp și vei descoperi Traseul celor 3 Fortificații, un spațiu unde istoria a avut curajul să renască din nou și să trăiască la prezent. Traseul include Castrul Roman al Legiunii a XII-a Gemina (Apulum), parțial reconstruit și reprezită unul din cele 160 de castre din România.

Foto Credit: Craiu Lucian

Alba Iulia – orașul de descoperit “la pas”

Alba Iulia este un oraș ideal pentru a fi descoperit la pas sau cu autobuzul care merge spre Cetate (prețul unui bilet este 2,5 lei/pers, valabil o oră) și se poate cumpăra cu ajutorul telefonului mobil. Odată ajunși în Cetate, trebuie să căutați Poarta I a Cetății, o construcție impresionantă, situată la baza Orașului de Jos, având forma unui Arc de Triumf cu 3 deschideri. Imposibili de ratat, poarta este construită din blocuri de piatră cioplită pe patru pilaștrii masivi.

Pe măsură ce urcați dealul Cetății, veți descoperi Poarta a II -a, constituită din doi stâlpi laterali pătrați, pe deasupra cărora tronează doi lei.

Poarta a III-a este poarta principală de intrat în fortificație și cea mai importantă dintre porți. Inainte să intrați pe poarta a III-a a Cetății, veți întâlni “Obeliscul lui Horea, Cloșca și Crișan”, cel mai important monument de for public ridicat în ultimii 100 de ani, imposibil de ratat deoarece este înalt de 20 m, ca un vârf de lance ce tronează pe platoul din Cetatea Alba Iulia.

Traseul porților străbate fortificația pe laturile principale, de la răsărit la apus. Este același drum pe care îl urmau și împărații romani, ce vă poartă prin dreptul Sălii Unirii, A Muzeului Național al Unirii, a Palatului Principilor Transilvaniei, a Catedralei ortodoxe și a Catedralei romano-catolice din Alba Iulia.

Alba Iulia – Reședința creștinismului

Două elemente arhitecturale notabile din Cetatea Alba Iulia sunt Catedrala Încoronării, sau Catedrala Ortodoxă cu hramurile “Sfânta Treime” și ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” construită între anii 1922-1922, cu prilejul încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. Catedrala a fost construită doar în 9 luni, un timp record pentru  o construcție de o asemenea amploare.

Vizavi de Catedrala Încoronării veți descoperi Catedrala Romano-Catolică, ridicată în secolul al XI-lea. Are aceeași vechime ca și Catedrala Notre Dame din Paris. În urma săpăturilor recente realizate în apropierea celor două catedrale s-au descoperit urme ale unei biserici și ale unor temple închinate zeiței Nemesis și Mithras. Dovezile arheologice evidențiază o concentrare spirituală unică în istoria țării noastre precum și existența creștinismului timpuriu.

Cetatea Alba Iulia – un spectacol medieval în plină stradă

Alba Iulia este recunoscută ca cea mai mare scenă culturală în aer liber și locul unde se organizează spectacole de reconstituire istorică. Puteți lua parte la Schimbul Gărzii, un spectacol unic în România, ce reunește soldați îmbracați în uniforme identice cu cele ale armatei austriece. Schimbul Gărzii are loc zilnic, la ora 12:00, lla poarta a III-a și a IV-a a Cetății, iar în weekend vă puteți bucura și de salve de tun.

Acum că ați descoperit Alba Iulia, orașul cu numeroase porți spre istorie, nu ne rămâne decât să învățăm să ne bucurăm de turismul de la noi “de acasă”.