a04-Podium-Openul-Judetului-Alba-1024x683

Vladislav Nevednichy invingator in Openul International al Romaniei la sah

SHARE

Openul International al Romaniei la sah, competitie gazduita de Hotelul Transilvania din Alba Iulia, a ajuns la final, dupa 8 zile de sah de foarte bun nivel tehnic si partide foarte disputate.

In deschiderea ultimei runde, Elisabeta Rusu, eleva in clasa a XII-a la Liceul de Arte “Regina Maria” din Alba Iulia a oferit participantilor o interpretare memorabila a studiului “Un suspiro” de Franz Liszt, una dintre cele mai frumoase piese pentru pian compusa vreodata si care necesita o virtuozitate deosebita din partea pianistului. Imediat dupa aceea, Elisabeta i-a oferit o dedicatie speciala la pian lui Mihnea Costachi, in ziua in care campionul albaiulian a implinit 16 ani, in completarea tortului oferit de gazda evenimentului, Hotelul Transilvania din Alba Iulia. Trebuie spus ca Elisabeta si Mihnea au studiat impreuna sahul in copilarie, amandoi fiind initiati in sah de regretatul maestru albaiulian Mihail Breaz, tanara pianista participand si acum regulat la competitiile sahiste scolare desfasurate in Alba Iulia, chiar daca a ales sa performeze in alt domeniu. De aceea nu a mirat pe nimeni faptul ca tot Elisabeta Rusu a fost eleva desemnata de Liceul de Arte “Regina Maria”, partener al Openului International al Romaniei, pentru a efectua mutarea de start in ultima runda.

Partidele de la primele doua mese, in care liderii Vladislav Nevednichy (ROU) si Stelios Halkias (GRE) i-au intalnit pe Bogdan Deac (ROU) si Szabo Gergely (ROU) au fost destul de calme, incheindu-se remiza, astfel ca liderii isi conservau avantajul de o jumatate de punct fata de cei doi urmaritori. Decisiva pentru stabilirea podiumului devenea astfel partida de la masa 3, in care marele maestru international Andrei Istratescu pornea ca mare favorit impotriva juniorului Stefan Tomici. O victorie i-ar fi adus favoritului principal al openului victoria in turneu, acesta avand coeficienti de departajare net superiori lui Nevednichy si Halkias. Insa o mutare neglijenta a lui Andrei Istratescu a fost imediat speculata de adversarul sau, acesta preluand initiativa si obtinand la final o victorie mai putin sperata la inceputul jocului. Dramatice au fost si confruntarile de la mesele urmatoare. Marius Manolache a castigat cu negrul impotriva lui Alexandru David o pozitie aproape pierduta, Ventzislav Inkiov (BUL) a castigat in 18 mutari cu Vlad Jianu, dupa ce marele maestru roman a gafat la mutare 13, Andreas Heimann (GER) a obtinut victoria impotriva lui Adrian Petrisor dupa ce a fost in dezavantaj pozitional clar, iar Vasile Sanduleac (MOL) a castigat o pozitie complet pierduta impotriva favoritului numarul 2 al turneului Konstantin Tarlev (UKR).

In derby-urile locale Adrian Secheres l-a invins pe George Ileana, iar Iustin Ciorgovean l-a invins pe Ovidiu Lupu. Sarbatoritul zilei, Mihnea Costachi, a remizat cu maestrul international Daniel Baratosi, iar Ionel Miron a fost invins de Catalin Patrascu.

In clasamentul final Vladislav Nevednichy si Stelios Halkias au acumulat 6,5 puncte, primul fiind declarat invingator datorita coeficientului de departajare Bucholtz superior. Pe locurile urmatoare s-au clasat Szabo Gergely, Bogdan Deac, Stefan Tomici si Marius Manolache cu 6 puncte, Andrei Istratescu, Andreas Heimann si Vasile Sanduleac cu 5,5 puncte.

Reprezentantii judetului Alba au avut comportari mai mult decat onorabile, obtinand in aceasta selecta companie urmatoarele punctaje: Adrian Secheres 5 puncte, Mihnea Costachi 4,5 puncte, George Ileana si Iustin Ciorgovean 4 puncte, Ionel Miron 3,5 puncte si Ovidiu Lupu 2 puncte.

Asa s-a scris istoria primei editii a Openului International al Romaniei de la Alba Iulia, un turneu in care sahul s-a imbinat in mod fericit cu arta, dar si cu istoria, participantii din turneu profitand din plin de oportunitatea de a fi prezenti in Alba Iulia timp de o saptamana, ei facand repetate vizite la obiectivele turistice din orasul Marii Uniri si afland multe lucruri interesante despre istoria Romaniei de la reprezentantii Muzeului National al Unirii, Muzeului Principia si Bibliotecii Batthyaneum, care le-au fost alaturi ori de cate ori au fost solicitati pe durata turneului.

In Openul Judetului Alba s-a impus Mihai Vilceanu (Sah Club Cugir) care a castigat ultima partida, egalandu-i la puncte pe linia de sosire pe Andrei Secrieru (CS Universitatea de Vest Timisoara) si Victor Moga si depasindu-i pe acestia datorita coeficientului de departajare Bucholtz superior.

Partenerii evenimentelor sahiste organizate in luna martie la Alba Iulia de Federatia Romana de Sah si CSU Alba Iulia au fost Hotel Transilvania, Consiliul Judetean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul National al Unirii Alba Iulia, Florea Grup, Ziarul Unirea, Fundatia Comunitară Alba, Scoala gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, SC Oma Grup Instal SRL Alba Iulia, SC Iomir SRL Aiud, SC Energo Impex SRL Aiud, Vertical Graphic si TAO Media.

Andrei Istratescu – locul 1 in proba de blitz
Podium turneul principal
Vladislav Nevednichy invingator in Openul International al Romaniei la sah, premiat de catre Marcel Florea, director general Florea Grup
Podium Openul Judetului Alba